Schuimisolatie.be

Vaak gestelde vragen

Is mijn woning geschikt voor spouwmuur isolatie?

Een aantal factoren bepalen of het mogelijk is naadloze isolatie te plaatsen.

  • Zijn de muren goed bereikbaar?
  • zijn er spouwhaken voorzien?
  • sluit het buitenschrijnwerk goed aan met de muur?
  • is de spouw vrij en zuiver?

Samen met onze isolatie adviseur worden deze zaken besproken voordat er een prijsofferte wordt gemaakt.

Hoe weet ik of mijn muur volledig geïsoleerd  is?

Tijdens het injecteren is door het gatenpatroon dat er geboord werd, steeds zichtbaar tot waar het schuim zich begeeft. Het gatenpatroon zorgt ervoor dat er overlappend gewerkt wordt. Zo ontstaan er geen lege oppervlakten. Doordat het ingespoten product zeer vloeibaar is en blijft, tijdens het opschuimen (40x in massa), kan het zich tot 4 meter verder verplaatsen in de spouwmuur. Overal waar er enigszins openingen zijn zal schuim komen. Onze techniekers hebben een goede kennis van bouw. Uit ervaring weten ze hoeveel schuim er nodig is en waar er knelpunten kunnen zijn.  Indien gewenst kan er met een warmtebeeldcamera gecontroleerd worden.

Zou ik condensproblemen kunnen krijgen?

Condensatie is een gevolg van slechte ventilatie. Isolatie zorgt ervoor dat oppervlaktes warmer blijven, dus nog minder kans op condensatie. Door de eigenschappen van polyurethaan spouwmuurisolatie worden alle kieren en gaten gedicht en is een doordachte ventilatie belangrijker. Onze isolatie adviseur geeft hier graag meer uitleg over.

Kunnen er schuren in mijn muren komen?

Er bestaan verschillende soorten polyurethaan schuimen op de markt, elk met hun specifieke eigenschappen. Voor spouwmuurisolatie wordt er een schuim gebruikt met een zeer lage druksterkte, dit in tegenstelling tot bv. vloerisolatie schuim.
Tijdens het injecteren wordt er continu gecontroleerd hoeveel schuim er nodig is. Doordat het product steeds hetzelfde reageert en uitzet, weet de technieker exact hoeveel er dient ingespoten te worden, en komen deze problemen niet voor.

Moet mijn spouwmuur niet kunnen ventileren?

Ventilatie van de spouwmuur is niet nodig doordat er een waterdichte afsluiting ontstaat tussen binnen- en buitenspouwblad. Dit is anders dan bij traditionele isolatiematerialen. De buitenmuur zal iets langer nat blijven maar dit heeft geen kwalijke gevolgen. De kleine hoeveelheid condensatie aan de binnenkant, zal langs binnen afgevoerd worden door ventilatie.

Is polyurethaan gezond en/of milieuvriendelijk?

Polyurethaan / pur is CFK-vrij, bevat geen irriterende of giftige stoffen, en is bij afbraak recycleerbaar en dus milieuvriendelijk.

Kan ik mijn rolluiken nog gebruiken?

Rolluiken dienen op voorhand opengemaakt te worden en gaten naar de spouw dienen dichtgemaakt te worden. Onze technieker controleert dit bij de uitvoering van de werken en waar nodig wordt er extra afgedicht. Uw rolluik blijft achteraf perfect bruikbaar.

Hoe gedragen bouwknopen of koudebruggen zich na het isoleren?

De koudebrug zal minder worden aangezien er tot tegen de koudebrug geïsoleerd wordt.

Er onstaan geen vochtproblemen bij koudebruggen of bouwknopen indien deze er niet waren voor de werken.  Ingeval van bestaande vochtproblemen zal onze isolatie adviseur samen met u bekijken wat de oplossingen zijn.

Ik heb een geverfde gevel, kan ik de spouwmuur isoleren?

Dat kan indien de gebruikte verf dampopen is.

Ik heb een woning met geglazuurde stenen, kan ik de spouwmuur isoleren?

Gevels met geglazuurde stenen hebben de ventilatie langs de spouw nodig , hier kan niet gegarandeerd worden dat uw muur voldoende zal kunnen blijven ademen.

Hoeveel bespaar ik nu juist met het plaatsen van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld mag men rekenen op een besparing van ongeveer een 4€ / m2  muurisolatie. Dit is uiteraard afhankelijk van de gebruikte energiebron en situatie.